Thursday, August 4, 2011

Lailatul Qadar


Malam Lailatul-Qadar, seperti yang umat Islam sekalian ketahui merupakan 10 malam terakhir yang sangat dinanti-nantikan oleh umat Islam sejagat untuk menambah amalan di bulan Ramadhan yang mulia dan salah satu peluang mendekatkan diri kepada Allah SWT yang paling terbuka dan mudah. Allah SWT menjanjikan pahala yang berlipat ganda dan pada malam itulah para malaikat berbondong-bondong turun ke langit dunia dari Sidratul Muntaha.

Dikatakan, malam Lailatul Qadar memiliki kebaikan sebanyak lebih dari 1000 bulan sepertimana yang dinyatakan di dalam kitab suci Al-Quran. Banyak dari kita pernah mendengar bagaimana orang-orang terpilih dapat pengalaman bertemu sendiri dengan peristiwa-peristiwa aneh dan pelik lagi luarbiasa sebagai suatu tanda-tanda kemuliaan yang ditunjukkan oleh Allah SWT seperti mereka yang dapat melihat pokok sujud bersujud, dikatakan hening dan damai, bahkan tak melampau kalau dikatakan bahkan ada yang berpeluang melihat malaikat-malaikat turun dari langit.

Perkara sedemikian tidaklah mustahil, bagi mereka yang benar-benar bertakwa serta beriman kepada Allah SWT. Sayugianyalah bagi kita sebagai orang yang beragama Islam dan mengakui beriman kepadaNya berusaha mempertingkatkan amal dan takwa terutama pada 10 hari terakhir iaitu malam Lailatul Qadar tersebut. Semoga kita mendapat barakah dan rahmah dari kemuliaan malam 10 yang terakhir tersebut.


Hasil Nukilan : Sidi Rijjal

No comments:

Post a Comment