Sunday, May 29, 2011

HURAIAN RINGKAS AKAN ZPE,SEJARAHNYA DAN APLIKASI PADA SPIRITUALITY INSANI.
ZPE(Zero Point Energy) atau bahasa Malaysianya, Tenaga Titik Sifar, merupakan tenaga paling rendah di dalam Quantum Mechanical Physical System(Sistem Quantum Mekanikal Fisikal) yang ada, tetapi menzahirkan tenaga yang paling kuat, yang merupakan 'asas' kepada medan tenaga. Semua Sistem Mekanikal Quantum melalui suatu perubahan, meskipun pada peringkat paling asas dan semua berkaitan dengan ZERO POINT ENERGY, suatu penghasilan interaksi yang seakan gelombang.

Disebabkan keadaan prinsipnya yang berubah dan tidak tetap, semua sistem fisikal, meskipun pada suhu bawah sifar, pasti memiliki tenaga ZPE yang lebih besar dari minima potensi tak terbatasnya. Kita bolehlah memisalkan begini, Helium cecair-4(4He) kekal cecair dan tidak akan membeku, di bawah tekanan atmosfera, meski suhu berada di bawah tahap beku sekalipun, kerana tenaga ZPE yang wujud padanya.

Konsep Zero-Point Energy ini, mula ditemui di German oleh dua tokoh saintis terkemuka iaitu Albert Einstein dan Otto Stern pada tahun 1913, menggunakan formula yang diselesaikan Max Planck pada tahun 1900. Terma Zero Point Energy diambil dari perkataan bahasa German, Nullpunktsenergie.

Tenaga Vakum adalah tenaga ZPE yang ada pada semua lapang dan ruang di angkasa raya, yang dalam 'Standard Model' termasuklah 'medan elektromagnetik', 'gauge fields', fermionic fields', dan 'Higgs field'. Ianya merupakan tenaga vakuum, yang di dalam teori medan kuantum bukanlah didefinisi sebagai ruang kosong angkasa, tetapi lebih kepada keadaan tenaga asas dalam suatu medan. Dalam kajian kosmologi, ia dikaitkan dengan penjelasan mengenai 'cosmological constant'. Terma yang berkait rapat adalah 'Zero Point Field', yang merupakan tenaga paling rendah dalam suatu medan tertentu.

ZPE ini pada sebutannya, dapatlah diaplikasi pada setiap unsur, bahkan dalam diri manusia itu sendiri. Dalam jasad manusia terdapat bermacam-macam elemen dan bahan. Controller bagi jasad adalah roh dan kesedaran. Jadi, ZPE ini jika kita kaitkan dengan manusia, bangkitkan roh dan kesedaran tadi kepada minda paling tinggi iaitu 'Minda Super Sedar/Superconcsious Mind'. Dan button kepada semua controller, iaitu kesedaran tadi adalah Nyawa dan Nafas kita.

Jadi, segala elemen-elemen dalam tubuh badan kita yang terdiri dari mineral dan unsur-unsur 4 iaitu Tanah, Air, Api dan Angin semua memiliki frekuensi terpendam yang mampu dirungkai sehingga membentuk tenaga asas yang memiliki kuasa luarbiasa, tetapi, dalam realitinya, merupakan asas atau hanyalah suatu perkara biasa, bagi mereka yang mengerti akan prinsip asas ZPE. Dimudahkan, perkara ZPE ini telah pun dirungkai dalam berbagai budaya agama Tauhid,yang mengertikan kejadian ZPE pada diri insan, sebagai Mukjizat, Karamah, Maunah, Tenaga Dalam, Aura dan lain-lain tenaga yang di luar batas.

Perkara-perkara ini dapat ditemui di dalam manuskrip-manuskrip agama yang lama-lama,dan sistem Metafisika lama, tetapi, mereka tidak lagi tahu hendak menamakan elemen asas perkara tersebut, melainkan diberi term2 seperti,Tenaga Hayat, Nasma, Cakra, Lataif, dan sebagainya.


SUMBER:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zeropoint_energy,http://nusanaga.blogspot.com/2011/03/apa-itu-zpe-zero-point-energy-pada.html

TRIBUTE : MASTER H07, MASTER MIND INSTALLER, SIR AIZVERUS(thx for support :)).

No comments:

Post a Comment