Tuesday, October 9, 2012


KARTUN SUFI CINCAI2- CIPTAAN AKU!!! (SPIRITUAL INNER POWER)Terjemah utk kawan2 yang tak pandai ENGLISH(kalau ada....):

1.Dalam diri setiap insan, ada SIMPANAN TENAGA SPIRITUAL yang TIADA BATASNYA. -Ianya adalah seUSIA sejarah MANUSIA itu sendiri sehingga jejak ke zaman ADAM AS.

2.Ia dipanggil dengan bermacam
 nama menurut berbagai agama, mazhab dan tradisi serta aliran. Dalam tradisi Sufi Islam digelarkan ia "Ilmu Al Hikmah", apabila berlaku pada Rasul2 digelarkan ia "Mukjizat", manakala para Wali digelarkan "Keramah" dan "Mauunah utk manusia awam. Umat Hindu menggelarkan tenaga ini, "Mana", atau "Prana Shakti", orang Cina menggelarkan "Chi", Jepun "Ki", Christian menggelar dengan "Divine Light-Cahaya Ketuhanan" dan berbagai lagi menurut mermacam budaya.
-Tak kira pada budaya apa pun, dan apa aliran spiritual pun, matlamat adalah sama, sama ada mencari kekuatan batin, mendekatkan diri dengan cara rohani pada Yang Esa dan bermacam lagi matlamat.

3.Dalam apa hal sekalipun, Sang Mistik mendapatkan kuasa kerohanian ini dari amalan tertentu melalui ibadah berterusan, semadi dan pertapaan serta uzlah khalwah berterusan dan beberapa lagi bentuk latihan keruhanian. Ada juga didapat melalui ibadah berbentuk doa dan mantra.

4.Ada terdapat beberapa titik dalam tubuh rohani manusia, yang MENYIMPAN AMAUN TENAGA SPIRITUAL YANG BANYAK. Dalam tradisi ISLAM SUFI, ia dipanggil LATAIF. Dalam HINDUISME, dipanggil Cakra dan banyak lagi nama2 menurut budaya dan aliran masing2. Kedudukan titik2 mungkin berbeza menurut aliran dan kepercayaan masing2, tetapi fungsi yang sama.

5.Bila titik2 tenaga ini terbuka, perkara CARIK ADAT atau LUARBIASA terjadi ke atas seseorang insan, seperti KASYAF, PSIKIK, dan banyak lagi keanehan yang biasanya diperolehi sang MISTIK, RASUL2, NABI2, WALI2, maupun SHAMAN dan PENDITA serta RAHIB.

6.Bila titik2 telah menjadi SEMPURNA PEMBUKAANNYA, keajaiban berbentuk "MUKJIZAT" atau "KERAMAT" pun terjadi di mana "CAHAYA KETUHANAN" menjadi PENUH dan dicapai dengan IZIN ALLAH SWT jua.

->gambar hanya ilustrasi, tiada gambaran WAJAH NABI2 DISEBUT DILUKISKAN, so jangan jadikan KONTROVERSI LAK........

->Transfigurasi Nabi Isa AS- penampakan CAHAYA TERANG BENDERANG SELURUH JASAD BAGINDA yang MULIA....

->Exodus-peristiwa pelarian BANI ISRAEL dari Mesir dan FIRAUN, MUSA AS belah laut....

->maaf kerna lukisan tak cantik

7.Lataif2 atau LATIFAH ini dibuka seorang saufi dengan latihan spiritual, sama ada diperolehi dengan mempelajari bersungguh-sungguh atau tanpa BELAJAR. Sebagaimana para RASUL2, NABI2 dan WALI2 BESAR, biasa nya tidak mempelajari benda ini secara pembelajaran KITA, melainkan LADUNI. Dan mereka tidak pula sekali2 mencari KEKUATAN LUARBIASA. Itu bukanlah MATLAMAT.

8.Dalam terma Sufi, untuk mendapatkan tenaga Dalam Spiritual yang bersih, Latihan adalah dengan zikrullah yang berterusan dalam khalwah dan uzlah. Semakin "suci" seseorang bersama Tuhan-nya, maka lebih banyak Kuasa Keruhanian diperolehi. Ia TIDAK SAMA dengan ILMU HITAM, di mana, lagi banyak dikumpul EMOSI2 BENCI SEMASA AMALAN, dan "AURA HITAM" yang dikumpul menjadikan ia semakin kuat, memang ilmu hitam sangat2 mudah mendapatkannya, memandangkan ALLAH SWT dah sodorkan NERAKA JAHANNAM utk mereka........

9.Kuasa keruhanian inii, kadangkala dipanggil "NASMA", bukanlah sasaran utama seorang AHLI SUFI, MATLAMAT utama masih tetap menuju ALLAH SWT semata. ibarat ILAHI ANTA MAQSUDI WARIDHAKA MATLUBI- Hanya Allah maksudku, dan keredhaanMU kutuntut- itulah tujuan mereka. Tapi beberapa tika dalam sejarah, terdapat RASUL2, NABI2 mahupun WALI2 yang menggunakan ini untuk meng"COUNTER" ilmu sihir- ilmu hitam yang banyak pada zaman2 itu.

10.Kini, jarang kita dapat menyaksikan KERAMAH NYATA, sebab tiada keperluan untuk itu, begitu pula MAUUNAH jarang2 dapat dilihat. Apa lagi, manusia sekarang gemar MENYINDIR2 dan memperlekehkan keberadaan KERAMAH dan MAUUNAH. MUKJIZAT bagaimanapun memang telah tiada, kerna RASUL terakhir adalah NABI MUHAMMAD SAW.

 -TAMMAT-

NUKILAN : SIDI RIZAL POYO..

2 comments:

  1. salam buat sang sidi,terima kasih untuk penerangan yang menarik ini...banyak input..:D

    ps: kartun tu menarik!

    ReplyDelete